недеља, 3. март 2019.

Trainspotting (1996)

https://www.imdb.com/title/tt0117951/?ref_=nv_sr_2Žanr: Comedy, Drama


Režiser: Danny Boyle


Glumci: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller...


Sinopsis: Mladi narkoman Renton pokušava da se odvikne.Analiza:


Postoje mnogi filmovi na temu droge. Uglavnom su nezanimljivi, jer ne daju pravu sliku zavisnosti. Jedan od retkih koji je to uspeo je bio "Requiem for a Dream". Ovaj film je svakako nešto najbliže tome. Pomislio sam da je lak za gledanje, pošto se radi o komediji, ali sam se tu malo zeznuo.


Cela priča je centrirana oko našeg glavnog protagoniste Renta. Pokušava da se odvikne, ali mu to, manje više nikada ne polazi za rukom. Uvek kaže da mu je ovo zadnji put, ali naravno nije. Takvi smo ti mi ljudi. Lažemo sebe da bi nam bilo bolje, a ni sami ne verujemo u to što pričamo. Ja se prvi pronalizam u liku Renta, jer sebi svaki dan govorim da ću otići u teretanu, i ne odem. A trebao bi. 


Rent je skupio petlju i pod pritiskom porodice i prijatelja, se manuo droge, jer je i sam uvideo koliko je ta zavisnost zla. Misliš da će ti biti lakše, ako nasataviš, a samo će ti biti još teže. Nije mu trebalo dugo, da bi se vratio na "mračnu stranu". Narkoman, je narkoman, i tu teško ima leka. Trebaš da imaš baš gvozdenu volju da bi se iščupao iz kandži opojnih droga. 


Ekipa kojom je okružen Rent je različitih profila. Imamo Bigbija, huligana koji je spreman da zakuva svaku novu šorku, Tomija, totalnog strejta,  Sik Boja, lika koji gleda samo sebe i Spuda, koji je jako glup, ali bar ima dobru dušu. To mi se jako svidelo, jer su bili su na neki način simpatični i mogao sam se lako povezati sa njima.


Tripovi kroz koje nam protagonista prolazi su napravljeni bez greške. I mogu da kažem da su bar po meni jako bili jezivi. U pitanju je crna komedija. Ja volim inače crnjake, pogotovo engleske, ali mi ovde humor baš i nije najbolje legao. Ne kažem da nije bilo dobrih fazona, ali su bili u manjini.  Nekako, bar na polju humora mi je bio neubedljiv. Ovo ne znači da je humor loš, nego jednostavno nije moja "šoljica čaja".

Glumci su bili stvarno odlični. Najviše se naravno istakao Juan Mek Gregor, kao naš protagonist. Najbolji posao je uradio definitivno Robert Karlajl. Naravno da ne izostavim takođe odličnog Evena Bremnera, Džon Li Milera i preslatku Keli Mek Donald.


Ovo je bio prvenac Denija Bojla. Mogao bih recenzirati neka njegova dela u budućnosti. Ne mogu da kažem da me je oborio sad sa nogu, ali što je najbitnije nije me razoračao. Dobro ajde možda malo na polju humora, ali za sve ostalo samo reči hvale. U svakom slučaju, radi se o filmu koji tešku temu obrađuje na simpatičan način. Preporučujem vam.


Konačna ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар