уторак, 5. фебруар 2019.

Megamind (2010)




Žanr: Animation, Action, Comedy, Family, Sci-Fi
 

Studio: Dreamworks


Glasove pozajmljivali: Will Ferrell, Jonah Hill, Brad Pitt...


Sinopsis: Zlikovac Megaum je konačno pobedio svog najvećeg neprijatelja, superheroja Metro-Mena. Ali bez njega, Megaum gubi svojus svrhu i mora naći novi smisao u svom životu.





Analiza:


Moram priznati da nisam neki veliki fan superherojskih filmova. Ma zapravo nisam nikakav fan takvih filmova. Jednostavno su mi dosadni, blago rečeno. Zato nemojte baš očekivati filmove takvog formata na blogu. Ali zato mnogo volim crtaće. Dremworks studio i ne pravi više toliko kvaitetne filmove, kao nekada. Zapravo pravi gole proseke i žestoke promašaje kao "Trools" i "Home". Kad se samo setim kad je bio glavni konkurent Dizniju. Ovaj je izašao baš u godini, kad su izašli mnogo jaki filmovi kao što su "Toy Story 3" i "Shrek Forever After", pa nije mogao doći od izražaja. Pravi mali biser u moru proseka.


Uvod nam pokazuje teško detinjstvo Megauma. Fantastično  je, jer nam pokazuje šta se može desiti kad je nekog dete izbegavano i ponižavano od strane vršnjaka, samo zato što je taj neko drugačiji. Glupo zar ne. E pa kod dece će uvek biti tako, jer postoji ta neka hijerarhija. Neko ko je jači i bolje materijalno situiran, ponižavaće  nekog ko je slab i krhak sa manjkom samopouzdanja. To je jednostavno tako, na žalost. I onda se desi to što se desi, da dete ne daj bože oduzme sebi život zbog konstantog maltretiranja , ili u slučaju Megauma da postane zlikovac. Megaumov zakleti neprijatelj od detinjstva još, Metro-Men protiv koga se borio stalno ali nikad nije uspeo da pobedi, po prvi put prima poraz od Megauma i umire. I šta mislite kako se osećao megaum posle euforije. Beznadežno i jadno. Nestao mu je žar i smisao života. Odličan odgovor na pitanje, šta bi se desilo kad bi pobedio zlikovac. Baš Ništa. Tako se svi mi osećamo kad uradimo nešto veliko ili nama nezamislivo, prođe euforija i nestane taj žar, da tako kažem.

Kroz ceo film se provlači pitanje izbora. Svaka osoba na ovoj planeti ga ima, i niko ne može da utiče na tvoj. Ako misle da si čudak, dokaži im da greše. Predrasude su ključ nerazumevanja, glavni krivci za svađe, a nekad čak i za ratove. Budi bolji od onog što misle. Shvatiće da su pogrešili i prihvatiće te. Druga je stvar, ako si ti sad lupam metalac, a ostali teške narodnjačine,pa ti misliš za njih da su oni obični šabani. Logično, to šalje kontraefekat, da oni misle isto to za tebe, ako ne i gore. Svaka akcija, ima svoju propratnu reakciju. Fizika bitch. Možda ne možemo da ispravimo stvari iz prošlosti, ali itekako na budućnost možemo da utičemo. Svako ko želi da se promeni, promeniće se , a ko neće tražiće izgovore.


Crtać je posveta Super-Menu i njegovom najvećem protivniku Leksu Lutoru. Iz tog razloga je Megaum ćelavac, baš kao i Leks. Da bi crtaći bili dobri, moraju da imaju  balans, tj. da imaju dovoljno elemenata da  budu interesantni nama malko starijima, ali i mališanima, a ovaj crtać to svakako ima. Crtani filmovi mi se sviđaju takođe, jer neretko sadrže scene koje asociraju na pop kulturu. Izdvojiću evo jednu scenu koja liči na jedan običan nivo igrice "Donkey Kong", ali pronaćete verujem i mnoge druge "easter eg-ove". Naravno imamo jednu standardnu ljubavnu pričicu, koja je na svu sreću lišena patetike.


Megauma jednostavno nemožeš da ne voliš koliko je sladak, a njegovog pomoćnika ribicu Minimuma još manje. Novinarka Roksen Riči mi je bila ok, kao i Metro-Men, koji mi je  malo ostao nedovoljno razrađen. Glumci koji su pozajmljivali glasove, su obavili skroz korektan posao. Evo ako bi baš morao izdvojio bi Vila Farela, kojeg inače volim jer glumi u btw pomalo neobičnim komedijama. Dreamworks je poznat po tome što u postavu ubacuje dosta poznatih glumaca. Još neki od poznatih faca su Bred Pit, Jona Hil i Ben Stiler. Animacija je naravno čista perfekcija. Crtać je dinamičan. Fazoni su, iako ne mnogobrojni, duhoviti. Moram posebno pohvaliti soundtrack, koji će se svideti više nama rokerima(AC/DC, Black Sabbath,Ozi Ozborn...)


Drago mi je bilo što sam ga reprizirao nakon ovoliko godina, jer bi u suprotnom propustio pravi mali slatkiš. Ima sve što bi jedan crtani film trebao da ima divnu priču, humor, akciju, prekrasnu animaciju...Zasigurno je jedan od najboljih Dreamworks-ovih crtaća.











Konačna ocena: 7/10




Нема коментара:

Постави коментар