понедељак, 18. фебруар 2019.

Alita: Battle Angel (2019)


https://www.imdb.com/title/tt0437086/?ref_=nv_sr_1



Žanr: Action, Adventure, Romance, Sci-Fi, Thriller


Režiser: Robert Rodriguez


Glumci: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly...


Sinopsis: Deaktiviran ženski kiborg je oživljen, ali se ne može setiti ničega iz svog prošlog života, pa zato kreće u portagu da otkrije ko je ona zapravo





Analiza:


Ovaj film sam baš dugo čekao do njegovog konačnog izlaska. Razlozi za to su bili što je režiser Robert Rodrigez, a scenarista James Cameron, a morate priznati da oni, gotovo nikad ne naprave loš film. Još jedan razlog je bio taj što je film baziran po mangi,a ja jako volim čitati mange, pogotovo one malko starije. Sad ćemo da vidimo da li je film ispunio moja očekivanja ili ne.


Kao prvo svaka čast, Rodrigezu i Kamerunu, koji su se odlučili na ovakav potez. Trebalo je skupiti muda i adaptariti neku mangu, znajući da će fanovi tražiti i najsitiniji propust u filmu. Moram jednom definitivno pogledati i Ghost in the Shell-a, za kojeg naravno nisam pogledao anime. Takav je bio i jedan moj moj prijatelj. Posle projekcije je žestoko napljuvao film, jer ne prati mangu, ni u jednom trenutku. Ne mogu da sudim, jer je nisam čitao, ali verujem da je sigurno došlo do neke izmene same priče. U poređenju sa netfliksovim promašajima, kao Death Note i Dragon Ball, ovo je zlato.


E sad što se tiče same priče. Pratimo kiborga Alitu, koju je doca Ido pronašao na deponiji. Iz nekog razloga se ne seća ničega o svome poreklu, pa će naravno da traži odgovore. Nema neke preterane zamerke na samu priču. Nije sad posebno epohalna, niti originalna, ali prilično je gledljiva i pitka. Karakterizacija je siromašna . Nisu po mom mišlejnju dovoljno razradili likove, koliko su trebali. Baš ću se načekati do izlaska drugog, koji će izaći pitaj Boga kada. Imamo i tu neku romantičnu šemu kiborga Alite i ljudskog bića Hjuga. Ljubav pobeđuje sve različitosti i bla bla.


Specijali efekti su su predobro urađeni. Realno i ne treba  očekivati i ništa manje,od 200 miliona dolara budžeta. Ne pamtim dugo da sam se ovoliko nauživao gledajući ih, a užitak je bio još veći jer sam gledao u 3D-u. Film ni jedno, jedinog sekunda nije dosadan. Čak štaviše rekao bi i da ima "viška" dinamike. Sve borbe su napete i odlično urađene. Kiborzi su jedna od stvari koje su mi se zaista svidele, zbog maštovitosti njihoovg izgleda. Samo mi je bilo pomalo retardirano da svi gotovo imaju prostetičke udove, jer ono kao da je pola čovečanstva hendikepirano. Scenografija je prelepa, i odlično dočarava tu sajberpank i distopijsku atmosferu. 


S obzirom, da Rodrigezovi filmovi sadrže ogromne količine nasilja, ovaj je još i mala maca. Ne kažem da ga nema, ali je  mnogo manjoj količini, nego na šta nas je navikao (npr. Machete, Planet Terror...). Glumačka ekipica je skroz dobra. Simpatična Rosa Salazar, jer odradila odličan posao. Kristof Volc je svoju rolu odigrao bez greške. Čovek koga kod da glumi, ja mu verujem. Trebalo mu je dati više prostora, da pokaže šta zna majstor. Ken Džonson mi je bio na granici između simpatičnog i iritantnog. Dženifer Koneli ništa posebno nije pokazala. Ostala ekipa je bila ok.


Film je dostavio baš ono što treba, 100% zabavu. Možda sam malko očekivao više, ali dobro, ipak je ovo prvi deo samo, a drugi će verujem odlično zaokružiti celu priču. Svakako da me je kupio njegovim akcionim sekvencama, a to retko koji film može da mi učini. Ima moju preporuku. Priuštite sebi dvočasovnu zabavu i razbibrigu.




















Konačna ocena: 6/10




1 коментар: